Nyheter

Tips. Produktnyheter. Webinarer. Mässor.

Crashplan OnPrem EOL - Planera för återskapning

Som vi meddelade tidigare under hösten har Code42 beslutat att lägga ned Crashplan OnPrem, dvs backup till egen Crashplan-server, den 28 februari 2022. 

Oavsett om ni väljer att gå över till Crashplan Cloud eller Crashplan Center så bör ni ser över huruvida det finns dokument i er befintliga Crashplan OnPrem-backup som inte finns på någon av era datorer och som kan behöva återskapas. Det är således dags att börja tänka igenom om det finns dokument och filer i ”arkivet” som ni kommer ha behov av framöver — och som ni således behöver återskapa innan er Crashplan-server pensioneras.

Steg 1 i vår plan att återskapa data får således bli att definiera vad som är viktiga dokument som enbart finns i er backup. Tänk på att det går bra att säga att vissa typer av dokument är speciellt viktiga, det kan vara RAW-filer, Excel-dokument, Photoshop-filer, eller varför inte filer som är skapade efter ett visst datum. När så en lista är upprättad lever vilka filer som skall återskapas, kommer vi till strategier för att återskapa dessa filer. 

Det finns flera saker att ta hänsyn till:

  1. Om du valt ut 100 GB att ta backup på, så kan det finnas 300 GB data att hämta ner, eftersom Crashplan har sparat flera versioner av dina dokument, såväl som dokument som du nu har raderat. Detta innebär att du måste ha plats för att hämta ner dessa data till din dator, alternativt ha en extern hårddisk eller server dit du kan spara dina backupdata.

  2. Eftersom din backup innehåller flera versioner av era dokument  — oviktiga såväl som affärskritiska — innebär detta att det eftersom kan det vara klokt att börja tänka igenom vilka filer som skall återskapas. Det kanske räcker med att återskapa den senaste versionen av dina dokument - i andra fall kanske du vill ha en mer omfattande historik.

  3. Om du har plats kan det vara klokt att återskapa alla, speciellt om du inte har någon struktur på vara du brukar lagra dina dokument.

  4. Till vilken plats skall du återskapa dina data, så att de kan säkerhetskopieras enkelt och ändå vara väl skilda från dina dokument som du har på din dator just nu.

När ni så försäkrat er om vilka filer ni behöver återskapa från backup:en, samt att ni har plats att spara dem på, är det dags att börja återskapa.

Jörgen Olsson